Gordijnen ophangen

Gordijnen ophangen
Ben je op zoek naar nieuwe gordijnen maar weet je nog niet hoe je deze op wil gaan hangen? Je gordijnen ophangen kun je op verschillende manieren doen. In dit blogartikel vertellen we hoe je gordijnen ophangt, we maken hierbij onderscheid tussen verschillende ophangmethodes. Gordijnen ophangen is geen lastige klus, het is belangrijk dat je eerst de aangegeven stappen bekijkt voordat je aan de slag gaat. Op die manier voorkom je beschadigingen aan de rest van je interieur en weet je zeker dat je het gewenste resultaat behaald. Gordijnen kunnen worden opgehangen aan een gordijnrail of een gordijnroede. Geplooide gordijnen worden opgehangen aan een rail, voor montage aan een roede is het gordijn voorzien van inslagringen. Beide ophangmethodes worden op een andere manier gemonteerd en brengen een andere sfeer aan in de ruimte. Gordijnen voegen warmte toe en zijn de sfeermakers van de ruimte, door het juiste gordijn ophangsysteem en plooi soort te kiezen laat je de gordijnen volledig tot hun recht komen.
Gordijnen ophangen afbeelding

Een gordijn ophangen aan een roede

Voor het ophangen van gordijnen aan een roede heb je een gordijn nodig dat voorzien is van inslagringen. Ook is het mogelijk om een gordijn met een tunnel op te hangen aan een roede. De gordijnroede is zichtbaar aan de bovenkant van het gordijn waardoor een gordijnroede ook een decoratieve functie heeft. Om te voorkomen dat het gordijn van de roede afschuift, zijn gordijnroedes voorzien van decoratieve eindstoppen. Gordijnroedes worden gemonteerd met roedesteunen. Volg onderstaande stappen om het gordijn op te hangen aan een roede.

  • Stap 1. Schroef de roedesteunen in de wand of het plafond en leg de gordijnroede op de roedesteunen.

  • Stap 2. Rijg de ringen van het gordijn over de roede of schuif de roede door de tunnel van het gordijn.

  • Stap 3. Sla de laatste inslagring om de roedesteun zodat deze niet zichtbaar blijft.

  • Stap 4. Zorg dat de plooi van het gordijn mooi valt.

  • Stap 5. Schroef de gordijnroede vast op de roedesteunen. Zo voorkom je verschuiving van de roede.

  • Stap 6. Het gordijn is opgehangen!

Gordijnen ophangen aan een rail

Een gordijnrail is praktisch en vooral erg functioneel. Gordijnen die opgehangen zijn aan een gordijnrail lopen soepel en zijn makkelijk open en dicht te doen. Een gordijnrail ophangen kan zowel aan de muur als aan het plafond. Gordijnen die aan een gordijnrail opgehangen worden zijn geplooide gordijnen. Er zijn verschillende plooi soorten, onze gordijnen op maat worden geleverd met een enkele plooi, dubbele plooi of een wave plooi.

  • Stap 1. Schuif de meegeleverde runners in de rail. Tel het aantal haken van het gordijn en schuif hetzelfde aantal runners in de rail. Draai hierna de eindstoppen op het einde van de rail. De haken aan de twee uiteindes van het gordijn zullen aan de eindstoppen bevestigd worden. Heb je een gordijn met een wave plooi? Dan schuif je de meegeleverde waverunners in de rail.

  • Stap 2. Bevestig de rail op de juiste plek, wij adviseren een afstand van acht centimeter vanaf de muur. Houd hierbij rekening met eventuele vensterbanken waar het gordijn voorlangs moet vallen. Controleer met een leidingzoeker of er geen leidingen lopen over de plek waar je wil gaan boren. Boor gaten met een verschil van 50 centimeter tussen elk gat en gebruik juiste pluggen om de schroeven in te draaien. Schroef hierna de rail vast.

  • Stap 3. Plaats de gordijnhaken in de runners. Bij een gordijn op maat zitten de gordijnhaken op de juiste plaats, bij een kant en klaar gordijn moet je deze zelf op de juiste plek in de stof steken.

  • Stap 4.Zorg dat de plooi van het gordijn mooi valt. Bij een wave plooi is het belangrijk dat er een mooi golvend effect ontstaat.

  • Stap 5. Het gordijn is opgehangen!

Heb je al een gordijnrail en wil je het gordijn hieraan ophangen maar weet je de juiste maat van het gordijn nog niet? Meet dan de breedte van de huidige gordijnrails op en vul deze maat in bij het bestellen van je gordijn op maat. Wij zorgen er dan voor dat je een volledig afgewerkt gordijn krijgt. Als je nog geen rail hebt kun je deze eenvoudig bij ons online bestellen, hiervoor moet je zelf de gewenste breedte opmeten. Houd hierbij rekening met de pakketdikte van het gordijn zodat het raam vrij hangt wanneer het gordijn helemaal geopend is. De pakketdikte van het gordijn is ongeveer ¼ deel van de totale breedte van het gordijn. Volg hierna onderstaande stappen om jouw gordijn op een juiste manier op te hangen. Onze gordijnrails zijn geschikt voor vrijwel alle geplooide gordijnen en zijn gemaakt van stevig aluminium. In onze collectie vind je verschillende soorten rails, in verschillende kleuren verkrijgbaar. Gordijnrails uit onze collectie worden compleet geassembleerd geleverd inclusief de benodigde montagesteunen, eindstoppen, runners, schroeven en pluggen. Het enige wat jij nog moet doen is het gordijn ophangen!

Heb je hulp nodig?

Het ophangen van gordijnen is geen ingewikkelde klus. Wens je toch liever meer hulp? Als je een gordijn op maat bij ons bestelt dan is het mogelijk om de montageservice te bestellen. Onze adviseurs komen dan bij je langs om jouw gordijnen op te hangen. Ook is het mogelijk om hulp te vragen bij onze klantenservice, wij voorzien je graag van een passend advies op maat.

Populaire producten

Sfeermakers