Gordijnen ophangen: gordijnroede of gordijnrail?

Gordijnen ophangen: gordijnroede of gordijnrail?
Gordijnen uitzoeken die voldoen aan al jouw wensen en eisen doe je niet zomaar. De ruime keuzemogelijkheden maken het er niet altijd makkelijker op. Heb je eindelijk een keuze gemaakt voor een type gordijn denk je dat er eindelijk bent, toch? Je hebt de kleur en het materiaal uitgekozen, de maten doorgegeven en het aantal delen bepaald. Maar helaas, we moeten je teleurstellen. Voordat je achterover kunt leunen moet er nog één belangrijke beslissing worden gemaakt. Deze keuze wordt vaak over het hoofd gezien en is er tegelijkertijd één die grote impact heeft op de uitstraling van jouw nieuwe gordijnen. Weet jij waar we het over hebben? Juist! We hebben het natuurlijk over het ophangsysteem. Want gaat jouw voorkeur uit naar een gordijnroede of naar een gordijnrail? Hoe wil jij dat jouw zorgvuldig uitgekozen gordijnen erbij hangen? In deze blog delen we de voor- en nadelen van beide opties en vertellen we meer over de mogelijkheden.
afbeelding gordijnrail of gordijnroede

 

Gordijnroede

Een gordijnroede is geschikt voor als je gordijnen hebt met ringen of een tunnel. Gordijnroedes zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren. Ook heb je ruime keuze in eindknoppen. Vroeger kon je slechts kiezen uit witte of zwarte roedes maar tegenwoordig heb je verschillende kleurmogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een gordijnroede in het zilver, antraciet, antiek of taupe. Hierdoor kun je een gordijnroede helemaal afstemmen op jouw interieur. Geef je interieur een final touch en kies voor een gordijnroede. We hebben de voordelen van een gordijnroede voor je op een rij gezet:

 • Een gordijnroede is eenvoudig te bevestigen
 • Een gordijnroede is opvallend en dus een echte eyecatcher in je interieur
 • Je kunt de kleur van de gordijnroede afstemmen op de kleur van de gordijnen en de kleuren in je interieur
 • Je hebt ruime keuze in verschillende eindknoppen en steunen
 • Doordat een gordijnroede niet strak tegen het plafond gemonteerd wordt, behoud je altijd kleine lichtkieren. Kun je niet slapen in een kamer waar een beetje licht naar binnen schijnt? Dan kun je beter niet kiezen voor een gordijnroede in je slaapkamer. Hoe langer de roede, hoe meer steunen je nodig hebt om een gordijnroede te bevestigen. Hoe meer steunen, hoe lastiger je de gordijnen kunt verschuiven. Een gordijnroede heeft vele voordelen maar dit zijn zeker dingen waar je rekening mee moet houden als je een ophangsysteem gaat uitzoeken.

  Gordijnrail

  Het grootste voordeel van een gordijnrail is dat de gordijnen strak tegen het plafond hangen. Een gordijnrail is een minimalistische toevoeging aan je interieur, wanneer gordijnen met een enkele of dubbele plooi volledig gesloten zijn zal de gordijnrail niet zichtbaar zijn. Kies je voor een waveplooi? Dan is de gordijnrail wel zichtbaar. Er zijn verschillende kleuren gordijnrails zoals wit, zwart en grijs. Hierdoor kun je de gordijnrails afstemmen op jouw gordijnen. Een gordijnrail heeft vele voordelen zoals:

 • Een gordijnrail is niet zichtbaar bij een enkele plooi of dubbele plooi
 • Je gordijnen hangen strak tegen het plafond
 • Je kunt een gordijnrail zowel aan de muur als het plafond monteren
 • Je kunt een trekstang bevestigen aan de laatste runner van het gordijn, hierdoor hoef je de gordijnen niet met de hand te bedienen
 •  

  Wanneer een gordijnrail niet goed is opgemeten of is gemonteerd kan het gebeuren dat een gordijn niet soepel door de rails glijdt. Het kan zo zijn dat je een gordijnrail moet ophangen of inmeten in lastige situaties. Daarom raden we het je aan een gordijnrail door specialisten te laten inmeten en ophangen. Er worden namelijk nog wel eens wat foutjes gemaakt tijdens het ophangen van gordijnen.

  Gordijnroede of gordijnrail?

  Uiteindelijk komt het deels neer op een kwestie van smaak. Wil je een zichtbaar of onzichtbaar ophangsysteem? Wil je de focus leggen op de gordijnen of wil je een extra accent aanbrengen in je interieur? Wij adviseren je vooral na te denken over het volgende:

 • Wat vind je het mooist staan in de ruimte?
 • In welke ruimte wil je de gordijnen ophangen? Er is bijna altijd een opening tussen een gordijnroede en het gordijn. Oftewel: zijn lichtkieren storend of niet?
 • Vind je het mooi om meerdere gordijnen voor één raam te hangen?
 • Welk type ophangsysteem vind je het mooist staan bij de gordijnen?
 • Wens je een plooisoort of vind je inslagringen mooier?
 • Welke kleuren kiezen?

  Wanneer je van tevoren de bovenstaande vragen voor jezelf beantwoordt, is het maken van een keuze voor een type ophangsysteem een stuk eenvoudiger. Heb je bijvoorbeeld gordijnen met een drukke print uitgezocht? Dan is een onzichtbare gordijnrail een betere optie. Ga je voor witte gordijnen en wil je contrast aanbrengen? Kies dan voor een zwarte gordijnroede en zwarte inslagringen. Wist je dat je de kleur van de inslagringen kunt afstemmen op de kleur van de roede? Dit zorgt voor meer eenheid en rust.

  Zo zie je maar weer dat de laatste stap van het uitzoeken van prachtige gordijnen een belangrijke is! Gelukkig zijn wij er als raamdecoratie specialisten om jou te adviseren en te helpen tijdens dit proces. Want ondanks alle opties en keuzes die er gemaakt moeten worden, moet het uitzoeken van nieuwe gordijnen bovenal heel leuk zijn! We zijn benieuwd, waar gaat jouw voorkeur naar uit?

  Populaire producten

  Sfeermakers