Hoe meet je rolgordijnen op?

Hoe meet je rolgordijnen op?

Rolgordijnen bestaan in verschillende stof soorten, maten en kleuren. Voordat je een rolgordijn koopt, moet je eerst de juiste maten weten. Een rolgordijn opmeten is niet heel moeilijk maar het moet wel goed en secuur gebeuren. Natuurlijk wil je dat je rolgordijnen perfect passen voor je raam, maar hoe meet je rolgordijnen op?

Rolgordijnen opmeten begint met het bepalen van de montagewijze: in de dag of op de dag. Bij een in de dag montage wordt het rolgordijn tussen het kozijn, de muur of tegen het plafond geplaatst. Bij een op de dag montage hangt het rolgordijn voor het kozijn en wordt deze tegen de muur of wand geplaatst. Bij het opmeten van een rolgordijn moet je rekening houden met obstakels die in de weg kunnen zitten, zoals raamhendels en vensterbanken. Dit kan doorslaggevend zijn in de keuze voor de montagewijze. Let erop dat je secuur te werk gaat bij het opmeten van je rolgordijnen en dat je de gegeven instructies nauwkeurig volgt.

Rolgordijnen opmeten voor een in de dag montage

Een in de dag montage zorgt voor een strak aanzicht van het rolgordijn, het rolgordijn sluit mooi aan op het kozijn of de wanden. Rolgordijnen opmeten voor een in de dag montage doe je uiteraard in de breedte en in de hoogte. Om de breedte voor een in de dag montage te bepalen meet je drie keer. Meet de breedte van het kozijn bovenin, middenin en onderin. Neem hierna de kleinst gemeten maat en trek daar 1 centimeter van af, dit is je bestelmaat. De 1 centimeter aftrek is om zeker te weten dat het de juiste maat is en op deze manier houd je wat (noodzakelijke) speling over.

De hoogtemaat bepaal je door het kozijn zowel aan de linker- als de rechterkant in de hoogte op te meten. Meet vanaf de plaats waar de montagesteun komt tot aan de vloer of tot de onderkant van het raam. Neem de kleinst gemeten hoogtemaat, dit is je bestelmaat. Je hoeft hier niets bij op te tellen of van af te trekken.

rolgordijn opmeten meetinstructies in de dag

Rolgordijnen opmeten voor een op de dag montage

Een rolgordijn opmeten voor een op de dag montage hoeft iets minder nauwkeurig dan rolgordijnen opmeten voor een in de dag montage. Bij het opmeten moet je rekening houden met een overlapping. Met een op de dag montage is het mogelijk om minder mooie ramen en kozijnen te verbergen. Door de overlapping lijkt het ook vaak of de ramen groter zijn dan ze daadwerkelijk zijn. Voor de breedte meet je de totale breedte van het raam plus de gewenste overlapping. Natuurlijk kun je zelf de gewenste overlap bepalen, wij adviseren in de regel 5 cm per kant. Je moet hierbij wel rekening houden dat het systeem van het rolgordijn breder is dan de stof van het rolgordijn. De maatvoering is nauwkeurig beschreven in iedere productomschrijving.

De hoogtemaat bepaal je door de hoogte te meten, inclusief de (eventuele) gewenste overlapping. Voor een op de dag montage raden wij ook aan om meerdere keren te meten, om de maatvoering zeker te weten. Houd wel rekening met een mogelijke vensterbank.

rolgordijn opmeten meetinstructies op de dag

Rolgordijn opmeten voor montage op een draai- kiepraam

Een rolgordijn opmeten voor montage op een draai- kiepraam is natuurlijk ook mogelijk. Montage op een draai- kiepraam kan door te boren, klemmen of plakken. Niet alle rolgordijnen kunnen geplakt of geklemd worden. De montagewijze vormt de basis voor het opmeten van de rolgordijnen. Rolgordijnen opmeten voor montage op een draai- kiepraam begint vanaf de raamkruk van het raam. Meet het verschil van raamkruk tot aan het begin van het raam. Dit is het verschil waarover de stof komt te vallen zodat de raamkruk nog gebruikt kan worden en waardoor de stof altijd achter de raamkruk langs valt. Trek de rolmaat door tot aan de andere zijde van het raam. Meet hetzelfde verschil ook aan de andere kant van het raam. Zo zorg je ervoor dat de stof van het rolgordijn aan beide zijden van het raam even veel overlapt. Wanneer je een rolgordijn op het kozijn wil plakken, moet je rekening houden met de ruimte en oppervlakte om op te plakken. Deze oppervlakte dient egaal te zijn en er moet genoeg ruimte zijn om de plakstrip te plakken. De plakstrip is ongeveer 2 centimeter breed maar kan per product verschillen.

Als je het rolgordijn monteert door te klemmen dan moet je bij het opmeten van het rolgordijn rekening houden met de hoogte van de klemsteun. De klemsteun is 1 cm hoog, deze vrije ruimte heb je minimaal nodig boven je draai- kiepraam voor het plaatsen van de klemsteun.

Rolgordijn opmeten meetinstructies draai kiepraam

Enkele aandachtspunten

1. Door de aanbevolen speling houd je bij een montage in de dag altijd last van kleine lichtkieren langs de zijkant van het rolgordijn. Ook is het bij rolgordijnen zo dat het systeem breder is dan de stof waardoor er kieren ontstaan. Deze kieren kunnen voorkomen worden door producten te bestellen met zijprofielen. Door de zijprofielen worden de kieren weggenomen en wordt de ruimte volledig verduisterd.

2. Een extra optie voor een rolgordijn is de draad- zijgeleiding. Met een draad- zijgeleiding voorkom je schommeling en beweging van het rolgordijn. Deze optie is zeer geschikt voor montage op draai- kiepramen. Bij het open draaien of kiepen van het draai- kiepraam blijft het rolgordijn op zijn plek hangen.

3. De gegeven instructies voor een rolgordijn opmeten zijn niet geldend voor het opmeten van andere producten. Ieder product heeft zijn eigen producteigenschappen, raadpleeg daarom altijd de productspecifieke informatie.

4. De bestelmaat die je doorgeeft is de maat van het product inclusief het systeem.

Collecties van Raamdecoratie.com

Wanneer je de juiste maten van je raam weet kun je op zoek naar een passend rolgordijn voor jouw raam. Ons assortiment bestaat uit twee collecties: een kant en klare collectie en een op maat gemaakte collectie. Bij de op maat gemaakte collectie kun je de exact gemeten maten doorgeven en het rolgordijn wordt perfect passend voor jou gemaakt. Een op maat gemaakt rolgordijn past perfect en is van zeer goede kwaliteit.

Onze kant en klare collectie hebben wij op voorraad en kan snel en gratis bij je thuis geleverd worden. Kant en klare rolgordijnen zijn verkrijgbaar in vaste breedte- en hoogtematen. Kies een maat die het dichtst in de buurt komt bij jou maat, rolgordijnen zijn eenvoudig in te korten in de breedte. Het inkorten van een rolgordijn in de hoogte is niet nodig omdat je dan simpelweg de extra stofhoogte opgerold op de buis laat zitten. Instructies voor het inkorten in de breedte vind je in de bijgeleverde handleiding.

Twijfel je over de collectie, stof soort of de kleur? Vraag dan eenvoudig onze gratis kleurstalen aan! Deze liggen in de meeste gevallen al binnen twee werkdagen bij je in de brievenbus.

Onze (online) meetservice

Wanneer je er na onze instructies nog niet helemaal uitkomt dan kunnen wij je ook voorzien van (online) meetadvies. Stuur een foto van jouw raam via WhatsApp en wij sturen je ingetekende foto’s terug. Hierbij geven wij jou ook advies indien nodig voor het opmeten van je rolgordijnen. Ook is het mogelijk om je rolgordijnen op te laten meten door één van onze adviseurs. Op onze website kun je de gratis advies en meetservice bij jou thuis bestellen, dan nemen wij binnen 3 werkdagen contact met je op om een afspraak te plannen. Tijdens de afspraak komt er een adviseur bij je langs om de ramen op te meten en om een passend advies op maat te geven. Zo profiteer je van onze maatgarantie, kwaliteit én weet je zeker dat alles goed gaat.