Houten jaloezieën schoonmaken

Houten jaloezieën schoonmaken

Heb je thuis houten jaloezieën? Dan is het je vast opgevallen dat hier behoorlijk wat stof op kan gaan liggen. Om het stof te verwijderen, moet je de houten jaloezieën schoonmaken. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Het feit dat de jaloezieën uit verschillende lamellen bestaan die zich dicht op elkaar bevinden, bemoeilijkt het schoonmaken ervan. Toch moet je houten jaloezieën schoonmaken niet te lang uitstellen. De hoeveelheid stof stapelt zich namelijk alleen maar op. Om jou een handje te helpen, geven we je hier graag een aantal handige tips om houten jaloezieën weer mooi schoon te maken.

houten jaloezieën schoonmaken

Verwijder het stof van de houten jaloezieën

Het is belangrijk om houten jaloezieën regelmatig schoon te maken omdat jaloezieën veel stof opvangen. Als je het stof niet regelmatig van de jaloezie verwijdert zorgt dit voor een smerige aanblik, zeker op zonnige dagen. Het zonlicht zorgt er namelijk vaak voor dat het stof zichtbaar wordt. Reden genoeg dus om de jaloezieën regelmatig schoon te maken.

Probeer bij het schoonmaken van houten jaloezieën allereerst eens het stof te verwijderen zonder water of sop te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld met een plumeau of een droge doek. Door de jaloezieën te kantelen kun je snel een groot oppervlak afstoffen. Kantel de jaloezieën beide kanten op zodat je de boven- en onderkant van de lamel schoonmaakt.

Verdwijnt het stof niet van de houten jaloezieën? Dan biedt onze jaloezie stoffer uitkomst. Het voordeel van deze stoffer is dat je meerdere lamellen gelijktijdig kunt ontdoen van de stoffige laag. Hierdoor ben je snel klaar met de schoonmaakbeurt.

Houten jaloezieën schoonmaken met water

Veel mensen denken bij houten jaloezieën schoonmaken enkel aan het verwijderen van stof. Het is echter niet alleen maar stof waarmee de lamellen vervuild zijn. De lamellen kunnen ook andere viezigheden bevatten. In dergelijke gevallen is het verstandig wat meer aandacht te besteden aan het schoonmaken van je houten jaloezieën.

Je kunt houten jaloezieën schoonmaken met water. Dompel een schone doek onder in lauw water en wring deze goed uit. Pak vervolgens een lamel tussen jouw duim en wijsvinger en laat deze door je vingers glijden. Op deze manier maak je zowel de onder- als bovenkant van de lamel schoon. Werk vervolgens alle lamellen af en de jaloezieën zien er weer als nieuw uit.

Zorg ervoor dat je de lamellen niet te nat maakt en naderhand direct droog maakt. Wanneer je te veel water gebruikt of niet goed afdroogt dan kan de jaloezie krom trekken.

Schoonmaakmiddel gebruiken?

Er zijn genoeg mensen die houten jaloezieën schoonmaken met bijvoorbeeld allesreiniger. We raden je aan om het eerst te proberen met water. Worden de lamellen niet goed schoon? Voeg dan eventueel een klein scheutje schoonmaakmiddel toe aan het water. Let wel op dat je hier niet te veel van gebruikt. Breng schoonmaakmiddel nooit rechtstreeks aan op een houten jaloezie. Hierdoor kan er namelijk schade ontstaan.

Gebruik een droge doek na houten jaloezieën schoonmaken

Heb je water gebruikt bij het schoonmaken van de jaloezieën? Ga dan altijd direct met een droge doek over de lamellen. Hierdoor trekt het vocht niet in de lamellen. Pak ook nu weer een lamel tussen duim en wijsvinger en maak deze goed droog. Hang de jaloezieën tot slot in een vrije stand, zodat ze ze genoeg ruimte hebben om te drogen. Regelmatig houten jaloezieën schoonmaken zorgt er namelijk voor dat je er langer van kunt genieten.

Anderen bekeken ook
    1. Jaloezie Hout Op Maat 50mm grijswit open
      Houten jaloezie op maat 50 mm
      v.a.  98,-