Kleurencirkel van Itten: bepaal je ideale kleur raamdecoratie

Kleurencirkel van Itten: bepaal je ideale kleur raamdecoratie
De kleurkeuze die je maakt in jouw woning is sfeerbepalend. Een bepaalde kleurkeuze kan een inrichting maken, maar ook breken. Daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt over welke kleuren het best passen in jouw ruimte. Welke uitstraling wil je dat jouw ruimte heeft? En hoe kies je die perfecte kleurenmatch?
Met de kleurencirkel van Itten ontdek je welke kleuren er mooi bij elkaar passen, waardoor het makkelijker wordt om een keuze te maken. Ideaal dus voor als je op zoek gaat naar nieuwe raamdecoratie. Want welke kleur past nu het mooist in jouw ruimte?

kleurencirkel van itten

 

Wat is de Kleurencirkel van Itten?

Voordat we dieper ingaan op welke kleuren er goed passen in jouw ruimte, geven we je eerst een korte uitleg over wat de Kleurencirkel van Itten is. De Zwitserse kunstschilder Johannes Itten ontwierp een cirkel met daarin verschillende kleuren. De cirkel laat zien welke kleuren er in elkaar overlopen. Door een blik te werpen op de kleurencirkel ontdek je snel welke kleuren je goed met elkaar kunt combineren.

Primaire en secundaire kleuren

In het midden van de kleurencirkel vind je de primaire kleuren rood, geel en blauw. Itten ontdekte dat wanneer je deze kleuren met elkaar mengt, er nieuwe kleuren ontstaan. Dit zijn oranje, groen en paars. Deze nieuwe kleuren worden ook wel secundaire kleuren genoemd.

Tertiaire en complementaire kleuren

Naast de primaire en secundaire kleuren, vind je in Ittens kleurencirkel ook tertiaire en complementaire kleuren. Tertiaire kleuren ontstaan door een primaire kleur met een secundaire kleur te mengen.

Complementaire kleuren zijn kleuren die tegenover elkaar staan in de kleurencirkel. Denk bijvoorbeeld aan rood en warm. Aan de linkerkant van de cirkel vind je de warme kleur, terwijl je aan de rechterkant de koude kleuren vindt. Complementaire kleuren versterken elkaar en mengen goed met elkaar.

Zwart en wit

Zwart en wit komen niet voor in de kleurencirkel van Itten. Technisch gezien zijn dit geen kleuren, dus vandaar dat je ze niet terug ziet komen. Wel geldt natuurlijk dat zwart een kleur donkerder kan maken, terwijl wit er juist voor zorgt dat een kleur lichter wordt. Daarnaast zijn zwart en wit contrasterend, waardoor ze eigenlijk met iedere kleur gecombineerd kunnen worden. Heb je dus veel groen in huis? Zwarte of witte raamdecoratie maakt altijd een perfecte match.

Grijstinten krijg je door zwart en wit met elkaar te combineren. Je kunt grijs zien als een neutrale kleur, waardoor je deze perfect kunt combineren met alle andere kleuren binnen de kleurencirkel.

Kleurcontrasten

Zoals hierboven al is beschreven, versterken complementaire kleuren elkaar. Dit noem je ook wel een kleurcontrast. Naast complementaire kleuren, zijn er volgens Van Itten ook andere kleurcontrasten. Dit zijn:

Het licht-donker contrast: een lichte kleur tegen een donkere kleur, zoals bijvoorbeeld zwart-wit.

Het warm-koud contrast: bijvoorbeeld rood als warme kleur, tegenover blauw als koude kleur.

Het kleur-tegen-kleur contrast: dit zijn de kleuren die direct tegen elkaar aanliggen tegen elkaar gezet. Het contrast tussen rood-geel-blauw is het sterkst.

Het simultaan contrast: dit houdt in dat als een bepaalde kleur sterk aanwezig is, de complementaire kleur ervan naar voren komt als nabeeld.

Het kwaliteitscontrast: hierbij gaat het om de mate van de zuiverheid van een kleur. Zo kan de kleur geel behoorlijk fel zijn, maar ook dof.

Het kwantiteitscontrast: veel van een bepaalde kleur tegenover weinig van een andere kleur.

 

Welke kleur raamdecoratie?

Je vraagt jezelf natuurlijk af welke kleur raamdecoratie het best past in jouw ruimte. Om die vraag te beantwoorden, raden we je aan om altijd goed te kijken naar welke kleuren er nu al terugkomen in de ruimte. Ook is het belangrijk om na te denken over welke uitstraling je wenst te creëren met jouw ruimte. Hieronder vertellen we je graag meer over verschillende interieurstijlen.

Industriële woonstijl: hier wordt gebruikgemaakt van veel sombere kleuren, zoals grijs, zwart, wit, taupe, bruin, groen of blauw.

Moderne woonstijl: basiskleuren staan hier prachtig in combinatie met een felle accentkleur. Deze accentkleur zie je vaak terug in een fauteuil of op een schilderij.

Klassieke woonstijl: bij deze stijl passen diepe kleuren. Denk aan bordeauxrood, donkerblauw of donkergroen. Dit zie je vaak in combinatie met lichte rustige tinten, zoals een lichthouten vloer.

Landelijke woonstijl: natuurlijke tinten, zoals wit, grijs, bruin en taupe passen goed bij deze woonstijl.

Scandinavische woonstijl: de basis van deze stijl is wit, terwijl de ruimte wordt aangekleed met kleurrijke accenten. Deze accenten komen veelal terug in het meubilair of accessoires.

Licht of donker?

Naast dat je dus goed moet kijken naar welke kleuren er nu al terugkomen in je ruimte, is het dus ook belangrijk om te kijken wat je überhaupt wilt uitstralen. Daarbij geldt: niets is fout, alles is mogelijk! Over het algemeen zien we dat veel mensen kiezen voor zwarte, witte of beige raamdecoratie. Kijk dus goed waar je het accent op wilt leggen in je ruimte. Heb je al veel donkere meubels en een donkere vloer? Dan brengt lichte raamdecoratie wat meer rust in je ruimte. Heb je juist al veel lichte elementen in je ruimte? Kies dan voor donkere raamdecoratie.

Een kleurtje als accent

Wil jij jouw raambekleding als eyecatcher van de ruimte inzetten? Kies dan voor kleurrijke raamdecoratie. Ook als je al een kleurrijk interieur hebt, kan kleurrijke raamdecoratie je ruimte helemaal afmaken. Let er wel op dat de basiskleur van je interieur matcht bij de kleur van de raamdecoratie. Hiervoor kun je dus goed gebruikmaken van de kleurencirkel van Itten. Kies voor een kleurtoon in hetzelfde kleurenpalet of juist voor een complementaire kleur. De keuze is aan jou.

Kortom, de kleurencirkel van Itten kan zeker helpen bij het maken van een goede keuze. Wil je eerst weten hoe een bepaalde kleur matcht bij jouw ruimte? We raden je dan aan om onze gratis kleurstalen aan te vragen. Zo zie je meteen of je een goede kleurkeuze hebt gemaakt!

Populaire producten

Sfeermakers