Lamellen schoonmaken

Lamellen schoonmaken
Een klus die niet leuk is, maar af en toe moet gebeuren: het schoonmaken van je lamellen. Waar lamellen enerzijds een mooie en praktische vorm van raamdecoratie zijn, zijn het anderzijds enorme vuil- en stofaantrekkers. Daarom is het belangrijk om je lamellen schoon te houden, bij voorkeur eens per maand. Lamellen reinigen is niemands favoriete bezigheid, wij raden het daarom aan om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken. Door de lamellen goed te onderhouden zal grondige schoonmaak niet nodig zijn. Met beperkte tijd kan je al veel resultaat behalen. Hoe maak je de lamellen eenvoudig schoon? Wij geven je een paar handige tips voor het schoonmaken van je lamellen. Ons advies valt uiteen in twee categorieën: Het schoonmaken van kunststof lamellen en het schoonmaken van stoffen lamellen.
lamellen schoonmaken

 

Kunststof lamellen schoonmaken

Afstoffen

Allereerst dienen de lamellen afgestoft te worden. Dit kan gemakkelijk met een plumeau, een stofdoek en zelfs met de stofzuiger. Door een opzetborsteltje op de stofzuiger te zetten kan je eenvoudig en zonder kans op beschadiging de lamellen stofvrij maken. Wat nog beter is, is gebruikmaken van een microvezeldoekje. Door hiermee de lamellen af te nemen weet je zeker dat ook alle kleine stofdeeltjes opgenomen worden. Wanneer de lamellen volledig afgestoft zijn zal je merken dat het ergste vuil er af is. Dit maandelijks bijhouden resulteert in schone lamellen.

Lamellen reinigen

Mocht alleen afstoffen niet voldoende zijn, dan is het tijd om over te gaan naar de volgende stap: het reinigen van de lamellen. Lamellen schoonmaken doe je door een sopje met heet water te maken en hier een scheutje allesreiniger in te gieten. Met dit sopje maak je een washand of een doekje vochtig. Met de washand pak je de lamel tussen duim en wijsvinger vast. Trek de lamel zo ver mogelijk naar je toe, doe dit niet te ver, anders heb je kans dat de lamel uit de rail valt. Door de washand op en neer te bewegen maak je met een simpele handbeweging de lamel van boven naar beneden schoon. Goed afborstelen van de lamel zal zorgen dat al het vuil gegarandeerd van de lamel verdwijnt.

Een andere optie is om de lamellen te reinigen in bad of af te spuiten onder de douche. Dit is een mogelijkheid, echter geven wij de voorkeur aan het laten hangen van de lamellen zodat deze niet beschadigd raken. Daarom adviseren wij: Werk met beleid en gebruik je gezonde verstand om beschadiging te voorkomen.

Let op!

- Houd in de gaten dat je de washand of het doekje niet te nat maakt, dit kan reactie op de lamel veroorzaken.
- Spuit geen allesreiniger of ander bijtend middel op de lamel, ook dit kan reactie op de lamel veroorzaken.
- Afspuiten met een hogedrukspuit is geen optie, dit zal leiden tot beschadiging.

Afspoelen en drogen van de lamellen

Na de reiniging is het van belang dat je ervoor zorgt dat er geen allesreiniger of ander bijtend middel op de lamel achterblijft. Maak een washand of doek vochtig met water en neem de lamel nog eens af. Al het schoonmaakmiddel is nu (als het goed is) verwijderd, zo voorkom je beschadiging of aantasting aan de lamel.

Na het afspoelen is het zaak dat de lamellen goed drogen, zorg dus dat je de lamellen goed uithangt en, waar mogelijk, uit elkaar hangt. Zo drogen de lamellen het snelst en kan je weer optimaal genieten van je schone lamellen.

 

Stoffen lamellen schoonmaken

Het schoonmaken van stoffen lamellen is een stuk lastiger dan het schoonmaken van kunststof lamellen. Stoffen lamellen zijn een stuk kwetsbaarder en moeilijker afneembaar dan kunststof lamellen. Om stoffen lamellen schoon te houden is het aan te raden ze elke week mee te nemen in je wekelijkse rondje stofzuigen. Hiermee houd je de lamellen schoon en geef je vuil geen kans om te hechten.

Wanneer de stoffen lamellen dusdanig vuil zijn dat ze wel gereinigd dienen te worden, is het mogelijk om deze in een sopje met allesreiniger onder te dompelen en de lamellen voorzichtig te boenen. Ook hiervoor geldt weer: Gebruik je gezonde verstand en werk met beleid.

Vaak lees je dat stoffen lamellen ook snel en eenvoudig in de wasmachine kunnen worden gewassen, wij adviseren om dit niet te doen. De kwaliteit van stoffen lamellen verschilt enorm, daarom kunnen wij geen goed onderbouwd advies geven om stoffen lamellen in de wasmachine te wassen. Wij waarborgen de kwaliteit van producten en om deze reden geven wij een negatief advies dit te doen. Mocht je je geen raad weten, neem contact op met onze klantenservice, wij staan klaar om een gepast advies te geven!

Hieronder vind je een aantal handige tips en tricks voor het schoonmaken van je lamellen:

Het sopje maken met wasverzachter in plaats van allesreiniger zorgt voor extra glanzende nawerking op je lamellen.
Je hebt ze nog nooit zo mooi glimmend gezien.
Plekken die lastig schoon te maken zijn, kan je proberen schoon te maken met een oude tandenborstel.
Met een tandenborstel maak je de kleinste oppervlakten schoon. De kans is groot dat je met een tandenborstel dit vieze plekje weg krijgt.
Maak de bovenbak van de lamel goed droog om roest te voorkomen.

Ik krijg mijn lamellen niet meer schoon!

Als je lamellen niet meer schoon te krijgen zijn, kan je altijd een kijkje nemen in onze lamellen collectie. In onze lamellen collectie vind je kant en klare op een rail gemonteerde lamellen tegen een scherpe prijs. De lamellen zijn snel leverbaar en van een goede kwaliteit. Wij hopen hiermee een passend advies te hebben gegeven, voor vragen kun je terecht bij onze klantenservice.

Leestip: Voor het schoonmaken van jaloezieën bekijk dan: Jaloezieën schoonmaken? Tips van de specialist!

Dit advies is met zorg opgesteld, wij zijn niet verantwoordelijk voor de gevolgen van de reiniging.

Populaire producten

Sfeermakers

Anderen bekeken ook
    1. Jaloezie Aluminium Op Maat 25mm verkeerswit open
      Aluminium jaloezie op maat 25 mm
      v.a.  39,-