Op jezelf wonen? Met deze tips ben je goed voorbereid!

Op jezelf wonen? Met deze tips ben je goed voorbereid!
Heb je plannen om op jezelf te gaan wonen? Of ga je samenwonen? Wat leuk! Hoewel je misschien je woonruimte hebt geregeld, zijn er nog veel meer dingen waar je jezelf op moet voorbereiden.
Hieronder vind je een lijstje met zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je op jezelf gaat wonen. Op jezelf gaan wonen is leuk en spannend maar bovenal een erg drukke tijd. Daarom is een goede voorbereiding het halve werk!

blog op jezelf wonen

 

1. Regel je administratieve taken

Geef je nieuwe adres door aan de gemeente, werk, tandarts, dokter, vrienden, familie et cetera. Iedereen die jou post stuurt, heeft je nieuwe adres nodig. Zo krijg je straks al je post op je nieuwe adres. Natuurlijk kan het altijd voorkomen dat je een aantal instanties vergeet, maar hier kom je vast achter wanneer je ouders je aangeven dat er post voor je is bezorgd op hun adres.

Ook is het belangrijk dat je de nodige verzekeringen afsluit, zoals een inboedelverzekering. Daarnaast kan het zijn dat je zelf nog stroom, televisie en internet moet afsluiten. In sommige gevallen is dit al geregeld, wanneer je bijvoorbeeld op kamers woont of dit gemeenschappelijk is geregeld in bijvoorbeeld een appartementencomplex. Check dit altijd van tevoren. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

2. Bepaal je budget

Op jezelf wonen is niet goedkoop. Onderschat dit niet. Het is slim om een balans op te stellen, zodat je weet wat je ongeveer kan verwachten. Wat zijn de maandelijkse huur- of hypotheekkosten? Hoeveel geld betaal je voor je verzekeringen? En hoe zit het met internet- en televisiekosten? Maak ook een schatting van het geld dat je denkt kwijt te zijn aan boodschappen en hoeveel geld je aan sport, vrije tijd en kleding denkt uit te geven. Heb je dit op een rij? En houd je nog geld over? Dat is een goed vooruitzicht. Het is altijd fijn om wat geld te kunnen sparen voor vakanties en onvoorziene uitgaven.

 

3. Maak een moodboard

Wanneer je op jezelf gaat wonen, is het belangrijk dat jij je thuis voelt in je woonruimte. Daarom moet het echt passen bij jouw smaak. Houd je van een landelijke stijl? Of ben je meer een liefhebber van een moderne woonstijl? Je hebt alle vrijheid. Neem eens een kijkje op Pinterest of blader door een aantal woontijdschriften. Bewaar alle afbeeldingen die jou aanspreken en verzamel deze. Zo is het mogelijk om een moodboard te maken en te ontdekken wat jouw ideale woonstijl is.

4. Wat heb je allemaal nodig in huis?

Heb je de afgelopen tijd al wat spullen bij elkaar gespaard? Of moet je jouw hele inboedel nog aanschaffen? Hopelijk heb je een potje gespaard waar je spullen van kan kopen. Daarbij kun je het zelf zo gek maken als je wilt. Nieuw of tweedehands? Budget of design? Het is maar net hoeveel geld je wil en kan uitgeven. We raden je aan om eerst een lijstje te maken met dingen die je nodig hebt. Van meubels en accessoires tot aan raambekleding en witgoed: zet alles op een rij en noteer een budget wat je wilt uitgeven. Zo maak je voor jezelf een begroting en zorg je ervoor dat je niet meer uitgeeft dan gewenst.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Of je nu over een maand of over een jaar op jezelf gaat wonen; een goede voorbereiding is altijd het halve werk. Zorg dus dat je alles op tijd regelt en dat je een plan maakt voor je woning. Laat je inspireren voor je inrichting door woonwinkels af te struinen en gratis kleurstalen aan te vragen voor raamdecoratie. Zo krijg je steeds beter een beeld van wat je nu eigenlijk wilt. Heel veel woonplezier gewenst!

Populaire producten

Sfeermakers