Rolgordijn ophangen

Rolgordijn ophangen
Je hebt een rolgordijn en wil deze graag ophangen. Rolgordijnen zijn functioneel en praktisch in gebruik waardoor ze erg populair zijn. Een rolgordijn ophangen is niet moeilijk, met onderstaand stappenplan helpen wij je graag bij deze klus. Door het stappenplan te doorlopen hangt jouw rolgordijn binnen enkele minuten. Rolgordijnen kunnen verschillende soorten ophangsystemen hebben die op een andere manier gemonteerd worden. In onze collectie rolgordijnen vind je rolgordijnen met en zonder cassette, in deze blogpost vertellen we je hoe je deze rolgordijnen met verschillende systemen ophangt.
rolgordijnen ophangen afbeelding

Standaard rolgordijnen ophangen

Bij een standaard rolgordijn is de buis met stof aan de bovenkant van het rolgordijn zichtbaar. Een rolgordijn ophangen doe je met montagesteunen. Deze montagesteunen kunnen zowel in de dag als op de dag bevestigd worden, het enige verschil is de richting van de schroeven. Als je een rolgordijn bij ons besteld worden alle benodigdheden voor montage meegeleverd. Ook wordt er een montagehandleiding meegeleverd waarin duidelijk wordt beschreven hoe het rolgordijn opgehangen dient te worden. Hoe je een rolgordijn ophangt leggen wij hieronder stapsgewijs aan je uit, onderaan deze pagina vind je ook nog een video waarin een rolgordijn ingekort en gemonteerd wordt.

  • Stap 1. Bepaal de plekken waar de steunen geplaatst moeten worden en markeer deze met een potlood. Meet met een waterpas na of de steunen op deze manier recht naast elkaar geplaatst worden.

  • Stap 2. Boor de gaten voor en plaats (eventueel) de pluggen in de gaten. Schroef de steunen vast met de bijgeleverde schroeven. Niet bij iedere ondergrond worden pluggen gebruikt, houd bij deze stap dus rekening met de ondergrond waarop je monteert.

  • Stap 3. Pak het rolgordijn vast en plaats de pin in het gat van de steun. Druk hierna het veermechaniek aan de andere kant van de buis in en klik de buis in de andere steun.

  • Stap 4. Bij een kant en klaar rolgordijn uit onze collectie klik je eerst de bevestigingsclips op de montagesteunen. Hierna plaats je de zijde waar het kettingmechanisme niet zit over de pen, de buis van het rolgordijn zal hierop rusten. Hierna klik je de bedieningszijde van het rolgordijn eenvoudig in de montagesteun.

  • Stap 5. Plaats de zijkappen over de montagesteunen voor een mooie afwerking. Bij een kant en klaar rolgordijn moet je de onderlat ook nog in de zoom van het rolgordijn plaatsen.

Rolgordijn met cassette ophangen

Een rolgordijn met cassette is een rolgordijn afgewerkt met een luxe aluminium cassette waardoor je niet tegen de buis met stof aan hoeft te kijken. De aluminium cassette zorgt voor een luxe uitstraling. Het rolgordijn ophangen met cassette kan zowel in de dag als op de dag. Een rolgordijn met cassette ophangen gebeurt door middel van een kliksysteem. Als je een rolgordijn bij ons besteld worden alle benodigdheden voor montage meegeleverd. Hieronder leggen wij in een aantal stappen uit hoe je een rolgordijn met cassette ophangt. Houd bij het rolgordijn ophangen met cassette rekening met de breedte van de cassette, de montagesteunen dienen meer naar het midden van het kozijn te worden geplaatst.

  • Stap 1. Bepaal de plekken waar de steunen geplaatst moeten worden en markeer deze met een potlood. Meet met een waterpas na of de steunen op deze manier recht naast elkaar geplaatst worden.

  • Stap 2. Boor de gaten voor en plaats (eventueel) de pluggen in de gaten. Schroef de steunen vast met de bijgeleverde schroeven. Niet bij iedere ondergrond worden pluggen gebruikt, houd bij deze stap dus rekening met de ondergrond waarop je monteert.

  • Stap 3. Pak hierna de cassette met twee handen vast en plaats de voorkant van de cassette in de gleuf aan de voorkant van de montagesteunen. De rand aan de voorkant van de cassette valt precies in de gleuf van de montagesteunen.

  • Stap 4. Hierna breng je de achterkant van de cassette naar de achterkant van de montagesteunen en klik je de cassette met een opwaartse beweging in de montagesteunen.

  • Stap 5. Na het inklikken kun je ter controle de cassette nog lichtelijk heen en weer bewegen zodat je zeker weet dat het rolgordijn met cassette goed is opgehangen.

In de dag of op de dag montage

Er zijn twee verschillende ophangmethodes voor jouw rolgordijnen: in de dag en op de dag. De ophangmethode die je kiest is afhankelijk van jouw situatie en jouw wensen. Is het een vast raam of een draai- kiepraam? Het is van belang om de situatie zo goed mogelijk te bekijken en op te meten voor je overgaat tot bestellen.

Bij een in de dag montage hangt het rolgordijn tussen twee muren en gaan de schroeven naar boven het kozijn in. Deze montagewijze wordt vaak gekozen en zorgt voor een mooie afwerking en een strak geheel. Een rolgordijn ophangen op de dag gebeurt aan de wand of op het kozijn, hierbij overlapt de stof. De schroeven gaan dan naar voren de wand of het kozijn in. Bij een op de dag montage lijkt het raam optisch groter en verbergt het rolgordijn het kozijn. Beide ophangmethodes moeten op verschillende manieren gemeten worden, bekijk daarvoor onze pagina over rolgordijnen opmeten.

Rolgordijnen inkorten en monteren

Hieronder vind je een video waarin een rolgordijn wordt ingekort en gemonteerd. Bovenstaande stappen worden in deze video uitgevoerd, door middel van deze video hopen we je nog beter te kunnen helpen bij het ophangen van je rolgordijn.

voorvertoning

Rolgordijn monteren zonder te boren

Als je een rolgordijn ophangt door te boren zorg je al gauw voor onuitwisbare sporen. Deze onuitwisbare sporen kunnen voorkomen worden door te kiezen om jouw rolgordijn op te hangen door middel van klemsteunen. Met klemsteunen een rolgordijn ophangen is mogelijk voor ramen met kunststof kozijnen of aluminium kozijnen, hierbij hoef je niet te boren in het kozijn. Klemsteunen worden om het draaiende gedeelte van het draai- kiepraam geklemd. Na het klemmen bevestig je het rolgordijn eenvoudig aan de klemsteun.

Ons assortiment rolgordijnen bestaat uit een kant en klare collectie en een op maat gemaakte collectie. In beide collecties vind je rolgordijnen die gemonteerd kunnen worden door middel van klemsteunen. Kant en klare rolgordijnen liggen op voorraad en ontvang je daarom in de meeste gevallen binnen drie werkdagen thuis, rolgordijnen op maat worden van begin tot eind op maat gemaakt en stel je volledig zelf samen. Bekijk ons assortiment en bepaal welk rolgordijn en welke montagewijze het best past in jouw situatie.

Heb je hulp nodig?

Rolgordijnen ophangen is geen ingewikkelde klus. Door het bovenstaande stappenplan te volgen en de video te bekijken is het mogelijk om het rolgordijn op een juiste manier op te hangen. Wens je toch liever meer hulp? Als je een rolgordijn op maat bij ons bestelt dan is het mogelijk om de montageservice te bestellen. Onze adviseurs komen dan bij je langs om jouw rolgordijnen op te hangen. Ook is het mogelijk om hulp te vragen bij onze klantenservice, wij voorzien je graag van een passend advies op maat. Let op! de montageservice is enkel te bestellen als je ook gebruik hebt gemaakt van onze meetservice.

Populaire producten

Sfeermakers