Onze tips voor het opmeten van raamdecoratie

We begrijpen dat het opmeten van je ramen geen dagelijkse bezigheid is. Om je goed op weg te helpen, hebben we een aantal handige tips en weetjes onder elkaar gezet.


Algemeen

De 5 gouden meet tips
✓ Gebruik voor het meten een rolmaat waarmee je de breedte en hoogte in één keer kunt meten.
✓ Meet zeker twee keer om fouten te voorkomen.
✓ Meet zowel bovenin, in het midden en onderin het raam. Bestel de kleinst gemeten maat.
✓ Houd rekening met raamhendels, vensterbanken, verwarmingsbuizen en andere obstakels.
✓ Monteer je in de dag? Bestel dan de kleinst gemeten breedte maat -1 cm zodat het product zeker past.
Wat is montage 'in de dag'?
Monteren ‘in de dag’ wil zeggen: het ophangen van raamdecoratie in het kozijn of tussen de wanden. Het voordeel hiervan is dat de raamdecoratie mooi aansluit op het kozijn of de wanden. Een bijkomend voordeel is dat het beter isoleert.

Breedte: meet de breedte van het kozijn bovenin, middenin en onderin. Bestel de kleinst gemeten breedte maat minus 1 cm.

Hoogte: meet de hoogte van het kozijn zowel aan de linker- als de rechterkant. Bestel de hoogst gemeten hoogtemaat.
Wat is montage 'op de dag'?
Monteren ‘op de dag’ wil zeggen: het ophangen van raamdecoratie voor het kozijn, op de muur of tegen een deur. Het voordeel hiervan is dat het raam groter lijkt en het minder mooie kozijnen en muren verbergt.

Breedte: meet de breedte, inclusief de gewenste overlapping. Je kunt de gewenste overlap zelf bepalen. Ons advies is om 5 cm per kant extra te meten. Stel je kozijn is 75 cm breed en je wilt 5 cm overlap aan beide kanten. Kies dan voor een product van 85 cm. Houd er rekening mee dat de stof van product soms smaller is dan het totale systeem.

Hoogte: meet de hoogte, inclusief de eventueel gewenste overlapping.
Opbouw maten collectie
De collectie standaardmaten kenmerkt zich door een zeer ruime keuze in standaardmaten. Bij de meeste producten gaat de breedte met stappen van 10 cm omhoog. De meest gangbare kleuren en maten gaan zelfs per 5 cm omhoog. Uiteraard kan ieder product door jou zelf worden ingekort. Zijn de standaardmaten niet geschikt voor jouw raam? Geen probleem, want naast standaardmaten leveren we ook een maatwerkcollectie. Raamdecoratie exact op maat dus.Rolgordijnen

Maatvoering kant en klaar rolgordijn Easy
De getoonde standaardmaat is de maat van de buis. Bij alle rolgordijnen van het type Easy is de totale systeemmaat 3 cm breder. Stel de getoonde standaardmaat is 60 cm. Dit betekent dat de buismaat 60 cm is. De totale systeemmaat, buis plus ophangsysteem, is dan 63 cm. Houd hier rekening mee, vooral als je het rolgordijn in het kozijn (in de dag) wilt hangen. Een standaardmaat van 60 cm kent de volgende afmetingen:

  • Buisbreedte: 60 cm
  • Stofbreedte: 59 cm
  • Systeembreedte: 63 cm
Maatvoering kant en klaar rolgordijn Smart
De getoonde standaardmaten van dit rolgordijn zijn complete systeemmaten. Stel de getoonde standaardmaat is 60 cm, dan is het complete product inclusief ophangsysteem 60 cm breed. De stof is 3 centimeter smaller dan het complete product. Het ophangsysteem voegt namelijk 3 centimeter toe aan de buis van het rolgordijn. Een standaardmaat van 60 cm kent zo de volgende afmetingen:

  • Buisbreedte: 57 cm
  • Stofbreedte: 56 cm
  • Systeembreedte: 60 cm
Maatvoering rolgordijn cassette pure
De getoonde breedtemaat van dit product is de breedte van de cassette. De stof van dit artikel is 3 cm smaller.
Voorbeeld: De getoonde breedtemaat is 60 cm. Dit betekent dat de cassette 60 cm breed is. De stof is dan 57 cm breed.
Maximale breedte kant en klaar rolgordijn
De maximale breedte van elk rolgordijn vind je op de pagina van het product. In de collectie met standaard maten is 240 cm het breedst. Dit in verband met het risico op het doorhangen van de buis.
Maatvoering rolgordijn op maat
Heb je een keuze gemaakt en wil je een rolgordijn op maat bestellen? Vul dan bij het bestelproces de totale breedte in die je wenst te ontvangen. Let op: dit is de breedte inclusief het ophangsysteem, de totale breedte dus. De stof van het rolgordijn is 3,6 cm smaller dan de breedtemaat die je opgeeft.


Dakraam rolgordijnen

Dakraam code versus bestelmaat
In onze webshop vind je een maattabel met alle typenummers van rolgordijnen speciaal voor dakramen. Staat het typenummer van jouw dakraam in deze tabel? Dan hebben we een rolgordijnen speciaal voor jouw dakraam.

Tip: op de meeste dakramen vind je een sticker met daarop het typenummer van je dakraam.Duo rolgordijnen

Maatvoering kant en klaar duo rolgordijn
De maten die we tonen, zijn de maten van de cassette. De stof is in totaal 3 cm smaller dan de bovenbak. Hiermee voorkomen we dat de stof langs de bovenbak schuurt en gaat rafelen. De bedieningsketting zit standaard rechts, maar is zeer eenvoudig zelf naar links over te zetten. Wil je het duo rolgordijn zelf inkorten? Gebruik dan een goede schaar en een ijzerzaag.
Maatvoering duorolgordijn op maat
Vul bij het bestellen de totale breedtemaat in die je wilt ontvangen. Met totale breedtemaat bedoelen we de breedte van de cassette of het montageprofiel. Let op: de stof bij een duo rolgordijn is altijd smaller dan het montageprofiel. Bij een duo rolgordijn open, dus zonder cassette, is de stof 3,5 cm smaller dan het profiel. Bij een duo rolgordijn op maat mét een cassette is de stof 4,5 cm smaller dan de cassette.


Jaloezieën

Maatvoering kant en klaar jaloezie
De getoonde breedte is de maat van zowel de ’lamellen’ als de bovenbak. Hier komt niets bij en er gaat niets af.

Het inkorten van de hoogte van een standaard jaloezie is eenvoudig zelf te doen. Hiervoor heb je ijzerzaag en een jaloezieknipper of schaar nodig.
Maatvoering jaloezie op maat
De breedte is de maat van zowel de ‘lamellen‘ als de bovenbak. Hier komt niets bij en er gaat niets af.

Monteer je ‘in de dag’, dan wordt een houten jaloezie geleverd met een houten afdeklat voor de bovenbak. Deze afdeklat is ca. 1 cm breder dan de bovenbak. Monteer je ‘op de dag’, dan wordt je houten jaloezie geleverd met een koof die ook de zijkanten van de bovenbak afdekt. Deze koof is 2 cm tot 3,5 cm breder dan de bovenbak van de jaloezie.
Wat is de dikte van een opgetrokken jaloezie?
De dikte van de opgetrokken jaloezie is afhankelijk van welke soort jaloezie je kiest en in welke hoogte.

Hieronder vind je een overzicht per product.

Product / hoogte 130 cm hoog 175 cm hoog 250 cm hoog
25 mm aluminium 9 cm 10 cm 13 cm
50 mm aluminium 10 cm 12 cm 15 cm
25 mm hout 24 cm 32 cm 44 cm
50 mm hout 19 cm 22 cm 29 cm


Vouwgordijnen

Maatvoering vouwgordijnen
De getoonde breedte van een vouwgordijn is de breedte van het ophangsysteem. De stof van een vouwgordijn is even breed als het ophangsysteem.


Plisségordijnen

Maatvoering plisségordijnen
Bij plisségordijnen is de getoonde maat de exacte maat van zowel het systeem als de stof. Plisségordijnen zijn in de breedte eenvoudig in te korten. Inkorten in de hoogte is niet per se nodig; de stof verdeelt zich vrijwel gelijk over het gehele systeem.


Gordijnen

Maatvoering gordijnen
Alle gordijnen hebben standaard een maat van 140 cm breed bij 280 cm hoog. Omdat gordijnen in plooien hangen, dient je gordijn breder te zijn dan je raam. Bestel je nieuwe gordijnen? Ga er dan vanuit dat je ca. 1,5 keer de breedte van het raam nodig hebt voor je nieuwe gordijnen.