Vaste ramen opmeten en monteren

Heb je een vast raam dat niet open kan en wil je hier (nieuwe) raamdecoratie voor? Dan is het handig om te weten hoe je dit goed opmeet. Als experts op het gebied van raamdecoratie leggen we dit graag uit.
We hebben de belangrijkste informatie en handige tips hieronder voor je op een rijtje gezet. Heb je na het lezen van onze tips nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.
In de dag monteren (vast raam)

Van in de dag montage spreken we wanneer de raamdecoratie tussen twee muren of kozijnen wordt geplaatst. De schroef waarmee je de montagesteun vastzet gaat dan altijd omhoog het montageoppervlak in.
Wanneer je voor in de dag montage kiest zullen er altijd plafondsteunen worden meegeleverd voor de montage van de raamdecoratie.

Als de raamdecoratie hangt en je wilt deze gaan bedienen dan is het belangrijk dat deze niet langs de muur of het kozijn schuurt. Om dit te voorkomen raden we je aan de raamdecoratie iets smaller te bestellen. Voor het bepalen van de juiste maat bij montage in de dag hebben wij de onderstaande meettips.

In de dag meten (vast raam)

Breedte opmeten:

Meet de breedte bovenin, middenin en onderin tussen beide muren of kozijnen en noteer de kleinst gemeten breedte maat. Trek in totaal 1,0 cm van de kleinste maat af en noteer deze maat als bestelmaat. Deze bestelmaat vul je uiteindelijk in bij het bestellen van je nieuwe raamdecoratie op maat.

Voorbeeld:

Gemeten breedte bovenin: 90,8 cm
Gemeten breedte middenin: 90,6 cm
Gemeten breedte onderin: 90,5 cm

Kleinst gemeten maat: 90,5 cm
Bestelmaat: 89,5 cm (90,5 cm – 1,0 cm)

Hoogte opmeten:

Meet vanaf de plaats waar de montagesteun komt (montagevlak) tot de vloer of vensterbank. Meet de hoogte zowel links, midden als rechts. Noteer de kleinst gemeten hoogtemaat, dit is ook direct je bestelmaat. Hier hoef je dus niets bij op te tellen of vanaf te halen.


in de dag meten raamdecoratie

Handige tips:

- Ieder product heeft zijn eigen producteigenschappen, raadpleeg daarom altijd de extra informatie die bij het product vermeld wordt.

- Vul tijdens het bestellen van maatwerk producten altijd de bestelmaat in. Dit wordt de exacte maat van je nieuwe raamdecoratie inclusief systeem.

Let op: als je wilt monteren op de glaslatten, neem dan eerst contact op met een van onze productspecialisten voor maatadvies.

Op de dag monteren (vast raam)

Van op de dag montage spreken we wanneer de raamdecoratie op de muur of op het kozijn wordt geplaatst. De schroef waarmee je de montagesteun vastzet gaat dan altijd horizontaal het montageoppervlak in. Wanneer je voor op de dag montage kiest zullen er altijd wandsteunen worden meegeleverd voor de montage van de raamdecoratie.

Als je de raamdecoratie op de dag monteert is het gebruikelijk om een overlap ten opzichte van de dag aan te houden, dit zodat er geen kieren ontstaan. Voor het bepalen van de juiste maat bij montage op de dag hebben wij de onderstaande meettips.

Op de dag meten (vast raam)

Breedte opmeten:

Je meet de breedte op van de ruimte die je wenst af te dekken. Zorg ervoor dat tenminste het zichtbare glas bekleed wordt. Meet bovenin, middenin en onderin en noteer de grootst gemeten maat. Indien gewenst kun je zelf de overlap van het glas per kant bepalen. De grootst gemeten maat plus de eventuele gewenste overlap is je bestelmaat. Deze bestelmaat vul je uiteindelijk in bij het bestellen van je nieuwe raamdecoratie op maat.

Voorbeeld:

Gemeten breedte bovenin: 100,4 cm
Gemeten breedte middenin: 100,3 cm
Gemeten breedte onderin: 100,1 cm

Grootst gemeten maat: 100,4 cm
Bestelmaat: 100,4 cm

Eventuele overlap

Gewenste overlap rechts: 3,0 cm
Gewenste overlap links: 3,0 cm
Grootst gemeten maat: 100,4 cm
Bestelmaat met overlap: 106,4 cm (100,4 cm + 3,0 cm + 3,0 cm)

Hoogte opmeten:

Meet vanaf de bovenkant van de plaats waar de montage steun komt (montagevlak) tot de vloer of vensterbank. Meet de hoogte zowel links, midden als rechts. Noteer de kleinst gemeten hoogtemaat, dit is ook direct je bestelmaat. Hier hoef je niets bij op te tellen of vanaf te trekken. De bestelmaat is dus de totale gewenste hoogte van je raamdecoratie inclusief ophangsysteem.


op de dat meten raamdecoratie

Handige tips:

- Ieder product heeft zijn eigen producteigenschappen, raadpleeg daarom altijd de extra informatie die bij het product vermeld wordt.

- Vul tijdens het bestellen van maatwerk producten altijd de bestelmaat in. Dit wordt de exacte maat van je nieuwe raamdecoratie inclusief systeem.

- Bij (duo)rolgordijnen is de stofmaat smaller dan de bestelmaat. De exacte afmetingen vind je bij het product.
Onze gouden meet tips, altijd handig!

  • ✓ Gebruik voor het meten een rolmaat waarmee je de breedte en hoogte in één keer kunt meten.
  • ✓ Meet zeker twee keer om fouten te voorkomen.
  • ✓ Meet de breedte bovenin, middenin en onderin tussen beide muren of kozijnen en bestel de kleinst gemeten breedte maat.
  • ✓ Houd rekening met raamhendels, vensterbanken, verwarmingsbuizen en andere obstakels.
  • ✓ Monteer je in de dag? Trek in totaal 1,0 cm van de kleinste maat af en noteer deze maat als bestelmaat.
  • ✓ Monteer je op de dag? Bestel de grootst gemeten breedte maat plus de eventueel gewenste overlap.

    • Twijfel je welke manier van meten of monteren voor jou van toepassing is of hoe je te werk moet gaan? Neem dan gerust contact op met ons. Onze productspecialisten beantwoorden al jouw vragen met plezier!